Indonesië : Java & Bali
18 dagen - 17 nachten : vertrek mogelijk elke dag

Dag 1 // VERTREK BRUSSEL OF ANTWERPEN - JAKARTA

Dag 2 // JAKARTA – JOGJAKARTA

Bij aankomst in de luchthaven van Jakarta gaat u langs de douane en de immigratiedienst voor de aankoop van uw visum. Daarna pikt u uw bagage op en gaat u inchecken voor uw binnenlandse vlucht naar Jogjakarta. Bij aankomst in Jogjakarta ontmoet u uw lokale gids in de aankomsthal. Hij zorgt voor een directe transfer richting uw hotel in Jogjakarta.
Accommodatie: Rumah Mertua Boutique Hotel (deluxe kamer)

Dag 3 // JOGJAKARTA (O/L)

Vandaag verlaat u de stad en gaat u op zoek naar het authentieke Javaanse leven. U doet de geplande bezoeken per fiets. Zo fietst u tussen suikerriet –en rijstvelden. In de dorpjes waar u voorbijkomt gaat het dagelijkse leven gewoon verder. Uw gids zal u alles vertellen over het leven van de Indonesiërs op Java. De fietstocht biedt u de kans om de te ontsnappen aan de toeristische paden en biedt zo een unieke kans om het dagelijkse leven te observeren. Tijdens de fietstocht passeert u langs tempels zoals Lumbung, Bubrah en Sewu.

U sluit de fietstocht af met een bezoek aan het schitterende Prambanan tempel complex. Prambanan bevindt zich dicht bij de Koninklijke stad van Yogyakarta en is toegewijd aan koningen die zichzelf ooit als goden zagen. De centrale Shiva tempel kijkt uit over een reeks van kleinere heiligdommen verspreid over het complex. De tempeltuin is een mooi voorbeeld van de machtige Boeddhistische en Hindoeïstische koninkrijken, die heersten over Java en Sumatra tijdens de 7de en 8ste eeuw AD.
Accommodatie: Rumah Mertua Boutique Hotel (deluxe kamer)

Dag 4 // JOGJAKARTA (O/L)

Na het ontbijt gaat u op verkenning in Jogyakarta. U zal oog in oog staan met verschillende toeristische highlights zoals het Kraton, Taman Sari en KotaGede. Het paleis van de Sultan of Kraton, gelegen in het hart van de stad, is de absolute topper van de Jogjakarta. Omringd door verschillende witte huisjes ligt het complex in een rustig deel van de stad. Er is weinig verkeer en de traditionele Becaks overheersen er. Dichtbij het Kraton bevindt zich ook Taman Sari of het paleis der lusten van de sultans. Het bevat verschillende nauwe steegjes, geheime kamers en pittoreske vijvertjes. Verder bezoekt u ook de buurt Kota Gede, waar de verschillende zilverfabrieken van kleine familiebedrijfjes tot grote ondernemingen te zien zijn. Beide hebben ongelofelijk veel talent en produceren wondermooie decoratiestukken en juwelen.

Tijdens de namiddag bezoek u de Borobudur tempel. Borobudur ligt roerloos te zinderen onder de tropenzon tegen de achtergrond van het Menorh gebergte. Ooit was dit één van de belangrijkste Boeddhistische bedevaartsoorden ter wereld. Nog steeds getuigt dit monument, gebouwd als stolp op een heuvel heen, van menselijk vernuft. Op de reliëfs in de galerijen van de vierkante terrassen, is de tempel het mooist. In de schitterende taferelen, wordt de geschiedenis van Boeddha weergegeven. Het is een onuitputtelijke bron van informatie over het Boeddhistische leven. Nog altijd lopen gelovigen alle terrassen af tot ze helemaal op de top voor een volledig gesloten Stupa staan. Die omvat het laatste, niet meer met woorden te beschrijven geheim. Als dusdanig is de Borobudur een gebed in steen, waarbij de gelovigen in spiritueel opzicht, steeds op een hoger niveau komen.

Oorspronkelijk was Borobudur een onderdeel van vier heilige tempels, verbonden door een heilig pad. Twee andere tempels zijn gerestaureerd en zijn zeker een bezoekje waard. De Mendut tempel is vooral bekend voor zijn 3 grote Boeddha standbeelden. Één kilometer verder, aan de oevers van de rivier, bevindt zich Candi Pawon. Het kleine gebouw is toegewijd aan de Boeddhistische god van het geluk, namelijk Kuvera.
Accommodatie: Rumah Mertua Boutique Hotel (deluxe kamer)

Dag 5 // JOGJAKARTA – MOJOKERTO MET DE TREIN – TOSARI (O/L)

De vijfde dag van de reis is meteen ook één van de hoogtepunten. U neemt een authentieke trein doorheen het schilderachtige landschap van West – Java. Terwijl rijstvelden, mooie valleien en pittoreske dorpjes voorbijglijden, reist u dieper in het centrum van Java. Tijdens de tussenstops zullen verkopers op het perron u sigaretten en snoep proberen te verkopen. In de namiddag komt u aan in Mojokerto. U ontmoet er uw gids en hij zal u vergezellen naar het hotel in Tosari. Onderweg kan u verschillende keren stoppen om te genieten van het landschap en het leven van de lokale bewoners te observeren.
Accommodatie: Jiwa Jawa Resort Bromo (deluxe kamer)

Dag 6 // TOSARI – BROMO – KALIBARU (O/L)

Vroeg uit de veren voor een spectaculaire excursie. Met de jeep gaat u naar Mount Bromo. De Bromo vulkaan is één van de 3 vulkanen in de omgeving. Na een korte maar steile beklimming met de jeep bereikt u een uitzichtpunt, waar u kan genieten van een indrukwekkende zonsopgang. Wanneer het eerste licht te voorschijn komt, zal u pas beseffen hoe mooi de omgeving is. U ziet de glanzende zee en de hoogste bergtoppen van Java. Het laatste deeltje van de vulkaan beklimt u te voet. Op de top van de vulkaan heeft u niet alleen een overweldigend zicht op het Semeru massief, maar ook op de krater van de actieve vulkaan. Na het bezoek gaat u verder richting Kalibaru.
Accommodatie: Kendi Villas & Spa (1 bedroom garden/pool view villa)

Dag 7 // KALIBARU – RANDU AGUNG (O/L)

Na het ontbijt gaat u verder richting Oost Java. Niet ver van Kalibaru bezoekt u een grote plantage. Op de plantage wordt niet alleen koffie, maar ook rubber en cacao verbouwd. De eeuwen oude fabrieken leveren vandaag nog steeds een gezonde productie. Ook de omgeving van de Kaliklatak plantage is magnifiek. De vele palmbomen en het tropisch regenwoud scheiden de plantage af van de rest van de wereld. De plantage heeft ervoor gezorgd dat het dorp autonoom kan overleven, zo heeft het dorp zijn eigen schooltje en ziekenhuis. Wanneer u wandelt door het dorpje zullen de inwoners u vriendelijk begroeten. Na het bezoek aan de plantage gaat u verder richting RanduAgung.
Accommocatie: Ijen Resort & Villas (Resort deluxe kamers)

Dag 8 // RANDU AGUNG - PEMUTERAN (O/L)

Vandaag doe je één van de meest inspirerende trips op Java. U wordt per jeep naar Mount Ijen gebracht. Vanaf Ijen brengt een wandeling van enkele uren u naar de top van de berg. Onderweg ontmoet u hoogstwaarschijnlijk de Sulpher bevolking. Deze lokale stam draagt manden van ongeveer 80 kilogram geel goud. De ontginning wordt gedaan aan de basis van het krater meer. Aan het kratermeer kan u genieten van adembenemende vergezichten. Overal rijzen de bergtoppen op. Het gebied staat ook vol met gele kristallen, die gemaakt zijn van de gele stoom, die oprijst van diep in de aarde. Eens die stoom in contact komt met de atmosfeer verandert dit in de typische gele kristallen.

Na het ontbijt verlaat u Java en vertrekt u richting Bali. Vanuit Gilimanuk neemt u de ferry tussen Java en Bali. In Gilimanuk zelf ziet u een Candibentar, een typische Balinese tempel. De tempel geeft de grens aan tussen het islamitisch grondgebied en het Hindoe-gebied. Vanaf hier zal u minder en minder moskeeën zien.
Accommodatie: Adi Assri Beach resort (Deluxe garden kamers)

Dag 9 // PEMUTERAN - LOVINA (O/L)

Deze morgen gaat u naar een nabijgelegen eilandje. Menjangan Island is de plek om te snorkkelen. In een kleine haven nabij Pemuteran neemt u een boot naar het eiland waar u uitgerust zult worden met een duikbril, snorkel en zwemvliezen. Bij het terugkomen ziet u de op de achtergrond het centrale bergmassief van Bali, door de locale bevolking gedoopt tot de ‘Blue Mountains’ (blauwe bergen). Na de lunch in een lokaal restaurant gaat u terug naar het hotel.

Hierna transfer naar Lovina.
Accommodatie : Puri Bagus Lovina (Superior tuinzicht)

Dag 10 // LOVINA (O)

Iets voor zonsopgang vertrekt u met een traditionele vissersboot om dolfijnen te spotten. Niemand weet waarom ze hier elke dag weer verzamelen, u ziet de dolfijnen tuimelen, spelen, hou uw camera in de aanslag.

Bij terugkomst in het hotel staat het ontbijt klaar. Rest van de dag vrije tijd.
Accommodatie : Puri Bagus Lovina (Superior tuinzicht)

Dag 11 // PEMUTERAN – TUNJUK (O/L/D)

Vandaag gaat u via Munduk, niet ver van Lovina, een slaperige dorpje genesteld hoog in de bergketen die Bali in 2 deelt. Munduk is de perfecte plek om een korte , aangename wandeling te maken en te genieten van de schoonheid van Noord-Bali. Een wandeling door het bos naar een waterval is heel aangenaam op een hoogte van ongeveer 1.000m. Geen wonder dat de gemeenschap van Munduk actief projecten ondersteunt voor het behoud van het milieu. U geniet van een prachtig uitzicht.

Verder naar Lake Tamblingan voor een korte trekking en een kano tochtje.

Na Jatiluwih de plaats die Unesco werelderfgoed is waar u een schitterend uitzicht heeft op de tegen de bergflanken opstijgende rijstterrassen en bij helder weer op Gunung Batukaru komt u aan bij uw volgende avontuur.

Bij aankomst in Tjunjuk helpt u met de gastvrouwen met het koken van een heerlijk avondmaal.
Accommodatie: Taman Sari Buwana (eenvoudige accommodatie)

Dag 12 // TUNJUK – UBUD (O/L)

Vandaag wordt u ondergedompeld in het traditionele Balinese leven in het dorp Tunjuk.

U wordt glimlachend ontvangen door de lokale bevolking. De interactie start met een bezoek aan een lokale basisschool. Verder een bezoek aan de unieke Balinese huizen waar verschillende families harmonieus samenleven in een compound. Ga mee in hun dagelijkse leven, om het zelf echt te beleven. Dan loopt u samen met de lokale boeren, zoals de lokale boeren met hoed en materiaal richting rijstvelden. Rijst telen, planten of een rijstveld ploegen is een geweldige ervaring in je leven. Terwijl u geniet van de rijst cultivatie krijgt u ook de kans andere lokale boeren te ontmoeten, maak zeker een kort praatje met hen ! Verder verrijkt uw kennis met een aantal tropische vruchten, plantages en specerijen, een lokale zal zeker in een boom willen klimmen om voor u een kokosnoot te halen.

Hij zal je dan de jonge kokosnoot serveren als verfrissing.

Na enkele uren werken krijgt u gekookte cassave en een traditioneel menu geserveerd in een Balinees huis.

Na de lunch via Tanah Lot verder naar Ubud. Deze bekende zeetempel werd gebouwd ter ere van de verspreiding van het Hindoeïsme van Java tot Bali. Liggend op een geërodeerde rots kijkt Tanah Lot uit op de zee. De bereikbaarheid van de tempel wordt bepaald door het ritme van de zee. De tempel bestaat uit verschillende tombes beschermd door giftige zwarte slangen. U zal zonder twijfel onder de indruk zijn van Tanah Lot.
Accommodatie: Wapa Di Ume (Lanai kamer)

Dag 13 // UBUD (O/L)

Vandaag doet u een rafting. Tijdens deze excursie leert u Bali op een andere manier kennen! Na een korte introductie in het raften door uw Balinese kapitein, glijdt u door de rivier en geniet u van alles rond u. Soms ziet u een eenzame landbouwer of ziet u kleine offers staan op kleine altaren, tempeltjes om de alom aanwezige god van de rijst en de geesten van het water te eren. Na de lunch terug naar uw hotel, rest van de dag vrije tijd.
Accommodatie: Wapa Di Ume (Lanai kamer)

Dag 14 // UBUD (O/L)

Vandaag een unieke ervaring, u leert de geheime recepten van de balinese keuken kennen. Vroeg in de morgen gaat u de nodige ingrediënten halen op de ‘ vroegmarkt’ in Ubud. Het is ook een uitstekende kans om te zien hoe de Balinezen hun dagelijkse benodigdheden halen op de markt en hoe zij onderhandelen. Het koken gebeurd in een traditionele balinese keuken tussen de biologische tuin en de rijstvelden. Als u vegetarisch wenst te koken is er een biologische tuin met verschillende soorten groenten, salades, tomaten, aardappelen,et. Als alles klaar is gaat u proeven van alles tijdens de lunch dit in een prachtige omgeving. Na de lunch terug naar het hotel en vrije namiddag.
Accommodatie: Wapa Di Ume (Lanai kamer)

Dag 15 // UBUD – LEGIAN OF SANUR (O/L)

’s Ochtends doet u een mountainbike tocht doorheen de Sribatu Vallei. Langs het pad van verschillende slaperige dorpjes, ziet u de landbouwers werken op hun velden en moeders, die hun kinderen voor de schoolpoort uitwuiven. Onderweg maakt u verschillende stops om tempels te bezichtigen, te genieten van de omgeving en u onder te dompelen in de traditionele levensstijl. U ziet typische taferelen, zoals vrouwen die offers maken, landbouwers die gras snijden voor hun koeien en hun eenden hoeden door de straten. Na de lunch gaat u terug naar uw hotel, pick up van de bagage en transfer naar Legian of Sanur
Accommodatie: Segara Village (Deluxe kamer)

Dag 16 // LEGIAN OF SANUR (O)

Volledige vrije dag
Accommodatie: Segara Village (Deluxe kamer)

Dag 17 // LEGIAN OF SANUR (O)

Vrije dag tot de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel of Antwerpen.

Dag 18 // BRUSSEL OF ANTWERPEN

Maaltijden:

O = Ontbijt

L = Lunch

D = AvondmaalPrijs

Prijs per persoon - € 3820.78 per persoonInbegrepen :

 • Alle ritten en transfers met een wagen of minibus met airconditioning
 • Begeleiding van een Engels sprekende gids gedurende alle transfers & tours. Nederlandstalige gids is mogelijk, onder voorbehoud van beschikbaarheid.
 • Alle maaltijden zoals vermeld in het reisprogramma
 • Het mountain biken en het raften en gebeuren niet op privé basis maar u sluit aan bij een andere internationale groep, dus Engelstalige begeleiding (ook uw chauffeur en gids doen niet mee aan deze activiteiten)
 • Alle toegangsgelden
 • Alle parkeergelden
 • Alle verblijven in de vernoemde accommodaties in bovenstaande reisprogramma. U verblijft in een 2persoonskamer, ontbijt inbegrepen. Andere maaltijden zoals aangegeven in het programma.
 • Intercontinentale vluchten (Gebaseerd op vluchten met KLM, prijs genomen op vertrekdatum 3 sept, let wel een andere vluchtprijs geeft een andere totaalprijs)

Niet Inbegrepen :

 • Niet vermelde diensten en services
 • Alle dranken
 • Alle persoonlijke uitgaven
 • Extra optionele excursies
 • Luchthaventaksen in Denpansar IDR 200.000 (momenteel ong. 13EUR per persoon) bij vertrek terug naar Europa op de luchthaven cash per persoon te betalen

Nodig :

Internationaal reispas, min. 6 maanden geldig na retour. Visum aan te kopen bij aankomst op de luchthaven in Jakarta. 35USD cash per persoon.

Prijsofferte onder voorbehoud van beschikbaarheid en wijziging

 
 
 
 
 
 
 
Best of travel - Koestraat 187 - 8800 Roeselare - tel. +32 51 700 516 - Lic. 1085 - info@bestoftravel.be